Vlaams Stoofvlees met Belgisch Bier

met stoofvlees, sucade of riblappen van de Schotse Hooglander of Black Angus.

Hoofdgerecht voor 4 personen

Serveren met dikke Vlaamse frieten en sla! (Ook heerlijk met gebakken rozenval aardappeltjes)

Dit heb je nodig

1 kg stoofvlees (bijvoorbeeld sukade, riblappen of stooflappen)
2 grote uien (grof gesneden)
1 flesje bruin Belgisch bier (bijvoorbeeld Leffe Bruin)
3 el appel-perenstroop
6 takjes verse tijm
4 takjes verse oregano
3 tenen knoflook fijngesneden
2 laurierblaadjes
1 kruidnagel
2 plakken ontbijtkoek (bijvoorbeeld Wieger Ketellapper)
2 el pittige mosterd
bakboter of roomboter
versgemalen peper en zout

Van stap tot stap:

-Snijd het vlees in flinke dobbelstenen en bestrooi met versgemalen peper en zout
-Maak een kruidenbuiltje van de oregano, tijm, kruidnagel en laurier door het samen te binden met kooktouw
-Verhit in een braadpan wat (room)boter en laat hierin de grof gesneden ui zachtjes fruiten tot ze glazig worden
-Voeg dan de knoflook aan de uien toe
-Verhit (room)boter in een aparte koekenpan en bak het vlees in kleinere porties rondom bruin
-Voeg deze porties vlees wanneer ze bruin zijn bij de uien
-Wanneer al het vlees is gebraden en bij de uien is gevoegd, giet je vervolgens het bier bij het achtergebleven braadvet van het vlees, in de koekenpan
-Roer het aanbaksel los
-Wanneer het bier kookt giet je het bij het vlees en de uien in de braadpan
-Voeg nu de stroop en het kruidenbuiltje toe
-Besmeer de plakken ontbijtkoek met mosterd en leg ze met de ingesmeerde kant naar beneden in de stoofpot
-Doe de deksel op de pan en laat het vlees vervolgens 3 uur sudderen. Af en toe even omroeren
-Wanneer het te droog dreigt te worden kun je eventueel wat bier of rundvleesbouillon toevoegen
-Verwijder het kruidenbuiltje
-Breng als finishing touch je Vlaamsche stoof perfect op smaak door eventueel nog wat versgemalen peper en zout toe te voegen.